Hvorfor varmepumpe?

Informasjon, råd og tips til deg som vurderer å installere varmepumpe 


Fordeler med å installere varmepumpe :

*avbildet : luftfordeling fra Mitsubishi Heavy Industries Yuka gulvmodell og Kazan veggmodell

Å installere en varmepumpe er meget energisparende og er en av de mest miljøvennlige alternativene man har til oppvarming idag.  Den vil avgi mer varmeenergi enn den bruker i strøm og om man sammenligner det med en panelovn så vil den avgi en varmeeffekt på 3-5 ganger så mye som en panelovn på samme mengde strømforbruk. Du vil også få en mye jevnere temperatur i huset og en bedre fordeling av varmen i boligen din. Varmepumpen har også luftspjeld som kan reguleres til å blåse luften dit du helst vil for å utnytte varmen best mulig, noen modeller har til og med sensorer som gjør at varmepumpen selv sender varmluft der det er kjøligst i rommet. Man kan også få varmepumper med I-Feel funksjon hvor fjernkontrollen måler temperaturen der den ligger  og sender signaler til varmepumpen om temperaturen istedet for at temperaturen registreres der varmepumpen er plassert. 

Med Wi-Fi styring kan man også lett ha kontroll på temperaturen i huset, man kan senke temperaturen når man ikke er hjemme og lett varme opp til man kommer hjem.  På en hytte kan man også dra fordeler ved å ha en varmepumpe stående på vedlikeholdstemperatur når man ikke er der.  Med Wi-Fi kan man øke temperaturen før man drar på hytta og ankomme til behagelig temperatur.  Man slipper også at det blir rått innendørs på hytta.

Man får også store fordeler med bedre inneluft i boligen når man har varmepumpe. Luften blir sirkulert og filtrene i varmepumpen renser luften og har et filtreringssystem som filtrerer bort mye pollen, bakterier, allergener og støvpartikler. Et stort pluss for alle, men spesielt for de som plages med astma og allergi. Her har man også store fordeler med varmepumpen på sommeren, den kan brukes som aircondition og dermed gjøre innemiljøet mye mer behagelig for de som plages med pollen. Huset kan holdes kjølig uten at vinduene er åpne og man slipper å få pollen og insekter inn i boligen. En varmepumpe bruker også mye mindre energi til avkjøling på sommeren da differansen mellom inne -og utetemperatur er mye mindre.

Varmepumpe vs vedfyring? Å fyre med ved er selvsagt billigere dersom man selv produserer veden, må man kjøpe ved derimot er også det en dyr måte å varme opp boligen. Med vedfyring får man langt ifra den jevne temperaturen i boligen som man har med varmepumpe, man får ikke styrt temperaturen slik man ønsker og må gjerne supplere med varmeovner i tillegg for å holde temperaturen oppe på natten og når man er borte. Man får heller ikke fordelt varmen like mye og må gjerne supplere med varmeovner på de rom man ikke har vedovn. Inneklimaet i boligen blir også mye bedre ved bruk av varmepumpe enn vedovn, luften byttes ut, renses og sirkuleres mens mange opplever av vedfyring stjeler oksygenet i innelufta og gir dårligere inneklima.


Hvilken modell skal man velge og hvor skal den plasseres ?

* avbildet  Mitsubishi Heavy Industries Kazan og Wilfa Narvik 25

Det er et hav av ulike merker og modeller å velge mellom når man skal kjøpe seg varmepumpe. Hvordan vet man hvilken som er mest riktig til boligen sin?  

Om man vil bestille seg en varmepumpe på nett eller benytte seg av et tilbud i en butikkjede så er det endel fallgruver man kan havne i, her bør man på forhånd sjekke ut litt hva slags type man bør velge seg. Er man usikker selv så er et meget godt tips å bestille seg en befaring av et firma som både monterer og selger varmepumper, de har kunnskapen om de ulike modellene og kan gi deg anbefalinger om hva som vil gi deg best utbytte når du skal velge. På en befaring vil en fagmann kunne ta en vurdering, ikke bare ut ifra størrelsen på boligen men også romfordeling slik at man får utnyttet varmen på aller beste måte. En annen fordel som er verdt å merke seg dersom man velger å kjøpe varmepumpen sin hos et F-gass sertifisert firma er at det ofte er lettere å få hjelp dersom noe skulle oppstå i ettertid. Man har ingen mellomledd å forholde seg til og man får lettere hjelp til reparasjoner, reklamasjoner osv dersom det skulle skje noe. Man blir gjerne også tilbudt en serviceavtale slik at mann får en påminnelse når det er tid for å ta service på varmepumpen.

Det finnes et hav av merker og modeller å velge i når man skal kjøpe varmepumpe, det er mye som skiller hver enkelt varmepumpe både ift pris, støynivå,  kvalitet og ytelse. Klimaet der man bor spiller også ofte inn når man skal velge,  velger man feil kan man risikere å få problemer med utedel som iser ned på vinteren fordi modellen man har valgt ikke fyller de kriterier den bør ha ift klimaet der man bor. 

 Dette og mye mer kan man få råd og veiledning på ved å ha en gratis befaring før man skal investere i ny varmepumpe. Om du vil booke gratis befaring hos oss kan du ta kontakt HER


*avbildet Panasonic HZ XKE Granitt og Panasonic NZ